Skip to content

Teckenspråk i den ortodoxa världen

2014/06/05

I morse föll mina ögon på en artikel på den ortodoxa nättidningen Pravmir.com. Artikeln handlar om att ortodoxa kyrkan i Ryssland ska börja arbeta mer med tolkning till teckenspråk, ikoner som passar för synskadade och annan hjälp till funktionshindrade. Detta med teckenspråk i gudstjänsten har jag funderat över ända sedan den dag jag satte fötterna i ortodoxa kyrkan. Människor har sagt att det inte går, för att det skulle störa gudstjänsten. Men nu har alltså synoden i ortodoxa kyrkan i Ryssland beslutat att det går och inrättat en arbetsgrupp för detta.

I USA verkar tolkning av liturgier till teckenspråk faktiskt efterfrågas. Frågan är om det är hörande eller döva som efterfrågar. Inget i kyrkan bör egentligen göras, om inte folket efterfrågar det – av den enkla anledningen att finns det inte efterfrågan så blir folket ett objekt istället för subjekt. Det riskerar därmed också att  Frågan som det går att ställa sig är dock om människor alltid vet vad de vill ha? Om man inte kan delta i en ortodox gudstjänst tolkad till teckenspråk, hur ska man då veta vad man missar?

Det finns sedan några år tillbaka en församling i Moskva som specifikt inriktar sig på att kunna ta emot funktionsnedsatta av olika slag. Detta är en förebild för den ortodoxa kyrkan. Det kommer aldrig att finnas möjlighet att göra som dem i alla församlingar, men tänk om det i Sverige kunde finnas en församling som gör detta, i Norge en, i Danmark en… och några fler i Ryssland (och så vidare). Det finns helt klart en efterfrågan, om man ser till troende familjer. Problemet i Skandinavien är att vi inte är många alls och att det är svårt att veta hur många funktionsnedsatta som faktiskt finns i våra kyrkor och vilka behov som finns.

Annonser

From → Orthodoxy, ortodoxi

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: